· 

De Chairwave: een WOW-voorbeeld van social design

De Chairwave van VOUW. Bron: https://www.vouw.com/chairwave
De Chairwave van VOUW. Bron: https://www.vouw.com/chairwave

 

 

Auteur: Eveline van Zeeland

 

Op de Dutch Design Week staan veel mooie, grappige en inspirerende designs. Maar zelden ben ik daar zo'n inspirerend design tegen gekomen als de Chairwave. De Chairwave is een project van de Nederlandse designstudio VOUW, een club designers die op unieke wijze mens en technologie samenbrengen.

 

De Chairwave is eigenlijk een rij klapstoeltjes. Maar het zijn geen gewone klapstoeltjes: alleen de klapstoelen naast een persoon gaan naar beneden, waardoor je alleen maar op de stoelen kan gaan zitten als je naast iemand gaat zitten. Je moet hier dus naast elkaar zitten.

 

De gedachte achter dit design-project is dat we door onze smartphones wel veel meer connected zijn, maar tegelijkertijd ook eenzamer. Het lijkt alsof er sprake is van een 'paradox van connectedness': hoe gemakkelijker we door technologie met elkaar in verbinding staan, hoe moeilijker het is om daadwerkelijk te verbinden. De mannen van VOUW hebben getracht deze paradox te tackelen door met de Design Challenge 'hoe kan je vreemden gemakkelijker met elkaar in contact laten komen?' aan de slag te gaan. Door te stimuleren dat vreemden een praatje met elkaar maken in plaats van een enkele duik nemen in de digitale wereld op de smartphone, zijn zij hier met verve in geslaagd.

 

Over elk detail in het design is nagedacht. Zo zorgt de verlichting in de stoel ervoor dat het ook in het donker nog aantrekkelijk is om een praatje met vreemden aan te knopen. En zo vormde de afstand tussen de stoeltjes een apart studie-object. Ja, je moet naast iemand gaan zitten, maar tegelijkertijd is er een subtiele afstand tussen de stoeltjes ontworpen zodat je niet vol in iemands 'private space' terecht komt. Je zit niet tegen elkaar aangedrukt, maar op een prettige afstand van elkaar. Dergelijke inspirerende designs ontstaan dan ook niet zomaar. Daar gaat veel onderzoek aan vooraf: vinden mensen het wel leuk om met vreemden te praten?, wat is een comfortabele afstand/nabijheid tot de ander?, en hoe kan techniek gebruikt worden om het uitnodigend te maken om met elkaar in contact te komen?. 

 

Met dit design trachten de designers middels technologie een samenleving te ontwerpen waarin mensen zich minder eenzaam hoeven te voelen. Eenzaamheid los je niet op met een beleidsplan. Eenzaamheid pak je aan met ontwerpen die het probleem letterlijk bij de horens vatten, precies zoals de Chairwave doet! 

 

Wil je meer weten over de Chairwave of over designstudio VOUW, klik dan hier.