· 

Het tackelen van 'superwicked' problemen

Wanneer we het hebben over een sociaal (her)ontwerp dan stuiten we al snel op 'superwicked' problemen. Volgens Levin en collega's kunnen superwicked problemen getypeerd worden met de volgende karakteristieken: 1) het is 5 voor 12, 2) degenen die het probleem veroorzaken moeten het ook oplossen, 3) de overheid die een rol moet spelen bij die oplossing is zwak, en 4) het nu wordt belangrijker geacht dan de toekomst waardoor men het probleem voor zich uit blijft schuiven. Climate Change wordt gezien als één van de bekendste voorbeelden van zo'n superwicked probleem.

Design Thinking is, zowel in de wetenschap als in de praktijk, een veelvuldig toegepaste methode in het kadere van het oplossen van 'superwicked' problemen. In het artikel 'Design Thinking in een superwicked wereld' (Clou Today) ga ik hier dieper op in. Je leest het artikel hier.

 

Auteur: Eveline van Zeeland

 

Meer lezen:

  • Levin et al (2012). Overcoming the tragedy of super wicked problems: constraining our future selves to ameliorate global climate change.Policy Sciences, 45(2), 123-152

     

 Meer leren: Masterclass Design Thinking in een Circulaire Economie