· 

Waarom SMART doelstellingen tot saaie projecten leiden en hoe dat ook anders kan...

Wanneer je een doelstelling direct naast het rijtje SMART-principes legt, haal je vanaf het begin de energie uit een project. Je begint dan immers met de 'ja maar' en de beren op de weg: 'is dit plan wel haalbaar?' of, nog erger, 'is deze doelstelling wel realistisch?'. Je doelstelling is je stip op de horizon! Het is datgene waar je met je team naartoe werkt! Dat heeft wat meer energie nodig dan een rijtje SMART-principes. Wanneer je van je doelstelling inspiratie laat uitgaan dan krijg je niet alleen iedereen enthousiast aan boord, maar dan zullen er ook dingen gebeuren waarvan je nooit had durven dromen.

 

Ik hoorde de term 'inspirerend doel' voor het eerst van de branding toppers van Goals. Het is fascinerend hoe zij met de campagne 'dankzij jou' als inspirerend doel een andere betekenis van de term 'kinderopvang' proberen te bewerkstelligen zodat de kinderopvang weer een meer aantrekkelijke branche wordt om voor te werken. Sindsdien ben ik om: geen groot project meer zonder inspirerend doel! Immers van een inspirerend doel krijgt iedereen een enorme energie-boost en dat is wat je wilt wanneer je samen aan het ontwerpen gaat. Achter een inspirerend doel schuilt de WOW-factor! Sterker nog, een inspirerend doel heeft de Kennedy-vibe!

"We choose to go to the moon. We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard, because that goal will serve to organize and measure the best of our energies and skills, because that challenge is one that we are willing to accept, one we are unwilling to postpone, and one which we intend to win, and the others, too."

John F. Kennedy - Moon Speech - 12 september 1992 - Rice Stadium

Mijn favoriete manier om tot een inspirerend doel te komen is door de vraag te stellen "Wat zou het toch kick-ass gaaf zijn als ...". Deze vraag helpt je om je doel te visualiseren en om groot en energiek te denken. Pas wanneer het inspirerende doel er staat en je helder hebt naar welke maan jij met een raket wilt vliegen, kan je weer afdalen naar planeet aarde en de stapjes naar jouw doel invulling geven. Daarvoor is het maken van een Impact Canvas een hele geschikte methode. Mocht je na afloop alsnog de behoefte hebben om je inspirerende doelstelling SMART te hebben dan kan dat natuurlijk. Maar zie de SMART-principes dan wel als iets om aan de achterkant te monitoren en niet als iets om aan de voorkant van het project je team op af te rekenen, want dan zal je nooit bij de maan komen.