· 

Hocus Pocus, verander eens van Focus

Auteur: Eveline van Zeeland

 

Verandering is eigen aan de mensheid. De verandering die momenteel onze samenleving karakteriseert, is een shift van lineair denken naar cyclisch denken.

 

We zien die shift overal: in de populariteit van de circulaire economie, in de opkomst van experimenteren in 'living labs' in het hoger onderwijs en in de groei in organisatievormen als agile, lean en scrum.

 

De verandering van lineair denken naar cyclisch denken gaat gepaard met een andere mindset. De analytische mindset maakt langzaam plaats voor de ontwerpgerichte mindset. Beetje bij beetje worden we allemaal ontwerpers.

 

Er is een vrij gemakkelijk trucje om je mindset te veranderen van analytisch naar ontwerpgericht. Het enige wat je hoeft te doen is het veranderen van de vraagstelling. Een analyticus stelt zichzelf de vraag hoe dingen werken. Een ontwerper stelt zichzelf de vraag hoe dingen zouden kunnen werken. Van 'trekt onze advertorial de aandacht?' naar 'hoe zouden we de advertorial moeten ontwerpen en plaatsen zodat die de aandacht trekt?'. Of van 'zijn onze klanten tevreden?' naar 'hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze klanten tevreden zijn?'.

 

Deze kleine shift in focus heeft een gigantische impact. Als je vragen stelt op een ontwerpgerichte manier dan zal je zien dat er heel veel energie vrijkomt! Je verlegt, door die kleine verandering in vraagstelling, namelijk de focus van het onderzoeken van problemen naar het onderzoeken van oplossingen. Probeer het maar eens; wonderen bestaan echt!

 

 

Lees ook: De 4 D's van Design Thinking